e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Λογοτεχνία


Ο μαθητής του σχολείου μας Νίκος Παπαδόπουλος του Γ2, που βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας μας παραχώρησε ευγενικά δύο διηγήματά του προκειμένου να τα δημοσιεύσουμε στο ιστολόγιό μας. Τον Ευχαριστούμε Πολύ και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εξετάσεις, και στη ζωή του γενικότερα.

Το Τραπουλόχαρτο

Το κουδούνι ακούστηκε δύο φορές. Και μετά ένας κοφτός κτύπος στην πόρτα. Ένας ψηλός τύπος, γκρίζα μαλλιά και φαλάκρα, επίσημο ένδυμα άνοιξε.

«Ο κύριος σας περιμένει επάνω. Είναι όλα έτοιμα.»

Χωρίς κουβέντα προχώρησε στο γνώριμο χώρο. Ανέβηκε την ξύλινη σκάλα για να φτάσει στην σοφίτα.

«Καλώς ήλθες. Σε περιμέναμε. Κάθισε.»

 Ήταν τρεις. Τον υποδέχτηκαν με τις δέουσες τιμές και τον άφησαν να επιλέξει εκείνος τη θέση του στο τραπέζι. Υπήρχαν τέσσερις καρέκλες κι εκείνος επέλεξε την πιο μακρινή. Αυτή που είχε την πλάτη στον τοίχο. Παλιές συνήθειες.

Ο οικοδεσπότης κάθισε απέναντί του. Οι δύο άλλοι τύποι δεξιά κι αριστερά του. Αδιάφορες φάτσες. Παρά ταύτα πολυτελείς.

Η τσόχα ήταν πράσινη, και μόλις ετοιμάστηκαν τα απαραίτητα ποτά, αυτός ανασήκωσε τα φρύδια κι έβαλε το χέρι στην αριστερή του τσέπη. Τα βλέμματα των τριών άλλων ακολούθησαν νοερά τις κινήσεις των χεριών του. Κανείς δεν ήθελε κάτι αναπάντεχο.

Αλλά αυτός τράβηξε μία τράπουλα.

«Ξεκινάμε, κύριοι;»

Ήταν το καθιερωμένο παιχνίδι πόκερ της Πέμπτης, την ώρα που ο ήλιος δύει και τα παιδιά μαζεύονται στα σπίτια τους· ο Ανδρέας Κριεζής και ο Γιώργος Ιακωβίδης είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις κάθε εβδομάδα, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα- χρόνια τώρα. Συμπαίκτες τους, όποιοι είχαν την οικονομική ευρωστία να ανταπεξέλθουν στα στοιχήματα· εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής βιομηχανικής κι εφοπλιστικής ελίτ.

Μία ώρα αργότερα τα στοιχήματα  είχαν ανέβει αρκετά, ενόσω λιγοστές, γεμάτε νόημα φράσεις πετάγονταν από τα χείλη των τεσσάρων παικτών. Οι δύο συμπαίκτες περιορίζονταν σε συμπληρωματικό ρόλο, καθώς οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της βραδιάς προσπαθούσαν ο ένας να κλέψει την παράσταση από τον άλλον.

Κι αυτό το ανεξήγητα γοητευτικό παιχνίδι συνεχίστηκε για ώρες ακόμη. Συγκεκριμένα, έως ότου ο κούκος του ρολογιού να σημάνει 23.30. Εκεί θα μπορούσαμε να πούμε ξεκάθαρα πως κάτι άλλαξε.

Την τράπουλα είχε στα χέρια του ο Κριεζής. Την ανακάτεψε με ένα παράξενο, στραβό χαμόγελο, που αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά του. Μόλις τελείωσε το ανακάτεμα, άφησε την τράπουλα στο κέντρο του τραπεζιού και κοίταξε με φλογισμένα μαύρα μάτια τον οικοδεσπότη. Έπειτα, τίναξε προς τα πίσω τα σκουρόχρωμα μαλλιά του, και μίλησε με τη βραχνή ευγενική φωνή του.

«Λοιπόν, κύριοι, μας μένει μισή ώρα μέχρι τα μεσάνυχτα. Για έναν από εμάς απομένει μισή ώρα γενικώς.»

Σιωπή. Ήπιε μια μικρή γουλιά από το πράσινο ποτό του και συνέχισε.

«Σε μισή ώρα ακριβώς, ένας από εμάς θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε αυτό εδώ το δωμάτιο. Ένας από εμάς δε θα ζήσει να δει την επόμενη μέρα. Η επιλογή θα είναι απολύτως τυχαία. Ο επιλεχθείς, όμως, δε θα έχει κανένα απολύτως δικαίωμα στη ζωή· σε μισή ώρα, θα σωριαστεί, και δε θα ξανασηκωθεί.

Έχωσε με αργές μεθοδικές κινήσεις το χέρι του στην δεξιά του τσέπη κι έβγαλε ένα περίστροφο. Το ακούμπησε δίπλα στην τράπουλα, στο κέντρο του τραπεζιού. Έπειτα, κοίταξε τους συνομιλητές του, με την σειρά, στα μάτια. Πανικός κι έκπληξη. Κυρίως πανικός. Ο τύπος που καθόταν στα αριστερά του έκανε να σηκωθεί, με μία απότομη αυταρχική κίνηση. Ο Κριεζής έπιασε το περίστροφο και τον σημάδεψε.

«Κύριε Βολονάκη, μην κάνετε τον κόπο. Ας μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Άλλωστε, αν προτιμάτε να πεθάνετε, δεν έχετε παρά να περιμένετε λίγο. Έχουμε σχεδόν 25 λεπτά, χρόνος αρκετός για όσα πρέπει να ειπωθούν και για όσα πρέπει να πραχθούν. Κατ’ αρχάς, σας οφείλω μία εξήγηση.

»Βλέπετε, ανήκουμε και οι τέσσερις στην ίδια κοινωνική τάξη. Είμαστε πλούσιοι όσο λίγοι ακόμη στην Ελλάδα. Εσείς, κ. Βολονάκη, με τα καράβια σας, εσείς κ. Αλταμούρα με το εργοστάσιο χάρτου· κι εσύ, Ιακωβίδη, με τις αμέτρητες εκδόσεις σας- κι εγώ φυσικά, δε βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω. Κι εγώ, μετά από τόσα χρόνια έχω καταφέρει να έχω ένα σεβαστό ποσό στην τράπεζα, ικανό να μου προσφέρει όσα έχω-και δεν έχω-ανάγκη.

»Αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν είστε πλούσιοι μόνο λόγω των επισήμων επαγγελματικών σας ασχολιών. Αλλά κυρίως λόγω των εκτεταμένων παράνομων πράξεών σας.»

Σηκώθηκε όρθιος, περπάτησε τρία βήματα κι άναψε τσιγάρο. Περίμενε καιρό αυτήν την στιγμή. Το κεφάλι του νόμιζε πως πήγαινε να σπάσει, και πως τα μάτια του εξείχαν τουλάχιστον τρία εκατοστά από τις κόγχες τους. Αλλά, γαμώτο, περίμενε καιρό αυτήν την στιγμή. Θα την απολάμβανε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Τους κοίταξε, σταθερά και διαδοχικά και τους τρεις στα μάτια.

Τράβηξε μια γερή τζούρα και συνέχισε.

«Παράνομες σημαίνει εκτός νόμου· σημαίνει όμως κι ανήθικες. Ο εντιμότατος κύριος Αλταμούρας εμπορεύεται όπλα-όπλα που φθάνουν εδώ και τρία χρόνια στα χέρια των πειρατών της Σομαλίας, αι φυσικά χρησιμοποιούνται για την επίταξη όπλων, την απαγωγή και συχνά τη δολοφονία αθώων πολιτών.

»Ο αξιότιμος κύριος Βολονάκης εμπορεύεται ναρκωτικά. Ναρκωτικά που καταναλώνουν παιδιά στην ηλικία των παιδιών του, παιδιά που ποτέ δε θα φτάσουν στην ηλικία του, παιδιά που συνηθίζουν να ζουν στη λάσπη, ψάχνοντας απεγνωσμένα τη δόση τους.

»Όσο για τον κύριο Ιακωβίδη, αυτός εμπορεύεται ανθρώπινες ψυχές, ανθρώπινα κορμιά. Πόρνες πολυτελείας, στοιβαγμένες σε παγωμένα δωμάτια, η μία πάνω στην άλλη, κρατιούνται στη ζωή με ένα μόνο κομμάτι ψωμί-τα χρήματά τους εννοείται τα κρατά ο, κατά την κοινωνία φιλεύσπλαχνος κροίσος, κύριος Ιακωβίδης.

»Κι εγώ; Εγώ δεν έχω κάνει τίποτε από όλα αυτά. Παραμένω αθώος. Αλλά όλοι μας απολαμβάνουμε την κοινωνική αποδοχή. Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινωνίας που θρέφει τους πλουσίους με το ψωμί των φτωχών. Τα καθάρματα συγχρωτίζονται με τους αθώους· γιατί τα καθάρματα ποτέ δε θα τιμωρηθούν για τις πράξεις τους. Τουλάχιστον όχι σε αυτήν εδώ τη ζωή. Θα συνεχίσουν στην καθημερινότητά τους, με τα όμορφα παιδιά τους, τις χαριτωμένες συζύγους και τις ακόμα πιο χαριτωμένες φιλενάδες. Αλλά εδώ ακριβώς εγείρεται ένα σπουδαίο ζήτημα· αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη εδώ και τώρα, κι αν τελικά δεν υπάρχει Θεός, πότε θα τιμωρηθούν όσοι διέπραξαν εγκλήματα εναντίον των συνανθρώπων τους;»

Έπιασε το περίστροφο στα χέρια του και το περιεργάστηκε. Κλικ. Το απασφάλισε και το ακούμπησε ξανά στο τραπέζι, δίπλα στην τράπουλα.

«Ακόμη κι αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ακόμη κι αν δεν υπάρχει Θεός, υπάρχει σίγουρα η Τύχη. Αυτή θα αποφασίσει ποιος πεθαίνει και ποιοι ζουν. Αν πεθάνει ένας από τους αμαρτωλούς, σημαίνει πως η Τύχη δε λειτουργεί ‘’τυχαία’’, αλλά όντως υπάρχει κάτι. Αν πεθάνει ο αθώος, δηλαδή εγώ, τότε τίποτα δεν υπάρχει και ζούμε μάταια, σε έναν κόσμο που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, δύο αμαρτωλοί θα ζήσουν· θα ζήσουν γνωρίζοντας πως θα τιμωρηθούν, αργά ή γρήγορα, ή πως θα συνεχίσουν ατιμώρητοι να υπηρετούν μοναχά τους εαυτούς τους.»

Ο Ιακωβίδης πετάχτηκε όρθιος και ούρλιαξε, έξαλλος:

«Είσαι τρελός! Θα φωνάξω την αστυνομία, θα σε κλείσω στο τρελάδικο, τρελάρα! Δεν μπορείς να με απειλείς μέσα στο ίδιο μου το σπίτι, θα το πληρώσεις, θα…»

Αλλά ο Κριεζής τον έκανε να σωπάσει. Του έχωσε με μία νωχελική κίνηση το περίστροφο στο στόμα και του είπε:

«Καλύτερα να κάνεις ησυχία. Αλλιώς μπορεί να είσαι εσύ αυτός που θα πεθάνει, μόνο και μόνο επειδή το θέλω εγώ, και τυχαίνει να κρατάω ένα γεμάτο όπλο.»

Μόλις ο Ιακωβίδης σταμάτησε να σκούζει και να κουνιέται απεγνωσμένος, ο Κριεζής ξεκίνησε πάλι να μιλάει:

«Λοιπόν, αγαπητοί μου φίλοι, έχουμε ακόμη 7 λεπτά, και νομίζω πως πρέπει να τελειώνουμε. Σας έχω ένα παιχνιδάκι-είμαι σίγουρος πως θα σας αρέσει. Θα τραβήξουμε όλοι μας από ένα φύλλο. Όποιος έχει το χαμηλότερο, πεθαίνει. Πώς σας φαίνεται; Έτσι κι αλλιώς δεν έχει σημασία· εγώ αποφασίζω. Εσύ, Βολονάκη, κόψε και τράβα.»

Ο Βολονάκης, πανιασμένος και με το χέρι του να τρέμει, έκοψε όπως-όπως και τράβηξε.

«Δείξε μας τι είναι.»

Ήταν ένα 8.

«Σειρά σου», διέταξε ο Κριεζής τον Αλταμούρα και τον σημάδεψε ανάμεσα στα μάτια.

Τράβηξε 5.

«Ιακωβίδη, εσύ.» Τον κάρφωσε με τα μάτια του. Ο Ιακωβίδης έτρεμε από φόβο και οργή, και από τη θέλησή του να του ορμήσει. Αλλά το όπλο ήταν πλέον στραμμένο πάνω του, και δεν μπορούσε να το διακινδυνεύσει. Έτσι, με αργές, μεθοδικές κινήσεις, τράβηξε το φύλλο του.

Ήταν ένας βαλές.

Το χαμόγελό του συσπάστηκε από μία ανείπωτη ευτυχία, ενώ τα μάτια του Κριεζή, γουρλωμένα, έμοιαζαν, κόκκινα πλέον, να δακρύζουν από την ένταση.

Κοίταξε γύρω του, με δύο γουλιές τελείωσε το πράσινο ποτό του, πήρε την τράπουλα στα χέρια του και την περιεργάστηκε. Την ένιωσε να χτυπά, σαν να είχε δικιά της καρδιά, σαν να είχε δικό της μυαλό, σαν να ήταν έτοιμη η ίδια να αποφασίσει για το μέλλον.

Ο κούκος χτύπησε 12. Ο Κριεζής τράβηξε. Κοίταξε το φύλλο του για τρία δευτερόλεπτα κι έπειτα, το πέταξε ψηλά στον αέρα.

Μέχρι το τραπουλόχαρτο να φτάσει στο πάτωμα, είχαν ακουστεί τρεις πυροβολισμοί, κι αίματα έτρεχαν από τις καρδιές των τριών ανδρών.

Το τραπουλόχαρτο, με αργές κινήσεις, έπεσε στο ξύλινο πάτωμα της σοφίτας, κι αναπαύθηκε γυρισμένο ανάποδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: