e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

PES2012: Ο βασιλιάς γύρισε!

στο 24/01/2012

Του Κωνσταντίνου Ηλιακόπουλου


PES12 VS PES11

To  περσινό PES σίγουρα απογοήτευσε  περισσότερους φίλους της σειράς και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα προβληματικό ποδοσφαιράκι που δεν χάρισε πολλές συγκινήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί από εμάς είτε εγκαταλείψαμε το franchise και στραφήκαμε στο εξαιρετικό FIFA11, είτε περιμέναμε υπομονετικά να βγει κάποιο trailer του φετινού παιχνιδιού ή αυτά τα περίφημα demos. Το trailer βγήκε σχετικά νωρίς το καλοκαίρι, όμως έδειξε ελάχιστα στοιχεία από το gameplay και επικεντρώθηκε περισσότερο στα γραφικά του παιχνιδιού, προκαλώντας μας εμφανή απογοήτευση, καθώς δεν ήταν τα γραφικά η αιτία της πτώσης του τίτλου. Ευτυχώς τα demos μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα παιχνίδι σαφώς βελτιωμένο στον τομέα του gameplay, με πολλά καινούρια χαρακτηριστικά και παραδόξως χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στα γραφικά. Βέβαια πολλοί θα παρατήρησαν ότι στο παιχνίδι, πέρα από τις πολυάριθμες βελτιώσεις, είχαν προστεθεί και πάρα πολλά ελαττώματα που δε μας είχαν απασχολήσει τόσο στο παρελθόν, όπως η μεγάλη αμυντική αδυναμία της ομάδας που ελέγχει ο παίκτης (αφού το φάουλ στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μονόδρομος για να ανακόψει κανείς την επίθεση του αντιπάλου) και η πλήρης ανικανότητα  του τερματοφύλακα να κάνει κάποια σημαντική απόκρουση (ό,τι δε πήγαινε πάνω του δηλαδή!) ή κάποια πετυχημένη έξοδο.
Παρ’ όλα αυτά, για άλλη μια φορά οι Έλληνες οπαδοί του παιχνιδιού εμπιστεύτηκαν τους Ιάπωνες προγραμματιστές και έδωσαν ραντεβού στις 29/9 του περασμένου χρόνου έξω από τα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, προκειμένου να είναι από τους πρώτους (τουλάχιστον στην Ευρώπη) που θα απολαύσουν αυτό το πραγματικά πολύ αναμενόμενο παιχνίδι. Φυσικά οι περισσότεροι διαπίστωσαν ότι άμα εξαιρέσεις το βασικό μενού, το PES12 δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον προκάτοχό του. Μέχρι και στο εξώφυλλο, προς έκπληξη όλων, τη θέση του αργεντινού Μέσσι έχει πάρει ο Πορτογάλος σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο, πρόσωπο που έχουμε να δούμε σε εξώφυλλο ποδοσφαιρικού παιχνιδιού από το 2008, όταν έπαιζε δηλαδή ακόμα στη Μάντσεστερ και «έβγαζε μάτια»! Μάλιστα τα στατιστικά των παικτών έχουν αλλάξει σειρά και είναι πλέον χωρισμένα σε τέσσερεις κατηγορίες (τεχνική, ταχύτητα, φυσική κατάσταση και τακτική), ενώ πλέον οι ομάδες βαθμολογούνται ανάλογα με τα στατιστικά των παικτών τους σε διάφορους τομείς (άμυνα, επίθεση, ταχύτητα κ.α.) με ένα γράμμα της λατινικής αλφαβήτου (από το Α ως το Ε).

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Την περιγραφή του αγώνα για ακόμα μια φορά αναλαμβάνουν οι Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Γιώργος Θαναηλάκης και φαίνεται να έχουν καταλάβει κάπως καλύτερα τον ρόλο τους με αποτέλεσμα να μη γίνονται τόσο συχνά τα κλασικά εκνευριστικά λάθη με τις άσχετες και συγχρόνως προσβλητικές φράσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο Θαναηλάκης δεν θα εξακολουθήσει να παίζει το βιολί του και σε μερικούς αγώνες να αντιμετωπίζετε δύο αντιπάλους, έναν εντός γηπέδου και έναν ψυχολογικό … Φυσικά σε όσους δεν τα πάνε και τόσο καλά σε θέματα υπομονής, για να μην έχουμε παρατράγουδα (να βρίσκουμε τηλεχειριστήρια πεταμένα σε δρόμους, κεφάλια, τηλεοράσεις κα), προτείνω να αλλάξουν τη γλώσσα σε ιταλικά (αφού τα αγγλικά δεν είναι διαθέσιμα) που είναι μια ωραιότατη γλώσσα.

ΕΚΑΝΕ ΚΙΝΗΣΗ!!!

Ένα καινούριο χαρακτηριστικό που θα αντιληφθεί κατευθείαν ο μύστης της σειράς από τους πρώτους μόλις αγώνες δεν είναι δεν είναι άλλο από την βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη των παικτών, αφού πλέον οι παίκτες που περιτριγυρίζουν τον συμπαίκτη τους που κατέχει τη μπάλα δεν τον κοιτάζουν σαν χαμένοι, αλλά κάνουν κίνηση παρασύροντας αντιπάλους ή ανοίγοντας  διαδρόμους δίνοντάς σας μια πληθώρα επιλογών για να ξεκλειδώσετε την αντίπαλη άμυνα. Μάλιστα  χρησιμοποιώντας τον δεξί μοχλό μπορείτε να ελέγξετε την κίνηση που θα κάνει ένας συμπαίκτη σας, εργαλείο ιδιαίτερα σημαντικό όταν αντιμετωπίζετε ισχυρές άμυνες. Τώρα για να μάθετε να χειρίζεστε αποτελεσματικά κάτι τόσο καινούριο για τα δεδομένα του sim ποδοσφαίρου, θα σας πρότεινα να κάνετε μια επίσκεψη στη «πρόκληση προπόνησης», όπου μπορείτε να εξασκηθείτε και σε πολλά άλλα, εξίσου σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού, όπως η κατοχή της μπάλας, το σουτ, η εκτέλεση πέναλτι κα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΑΣΕΣ!!!

Πραγματικά στο νέο PRO μπορείτε nα στείλετε τη μπάλα οπουδήποτε σας κάνει κέφι και όπως σας κάνει κέφι, καθώς οι μακρινές μπαλιές είναι αισθητά πιο εύκολες και σε συνδυασμό με τον συμπαίκτη μέσω του δεξιού μοχλού μπορούν να αποβούν μοιραίες για κάθε αντίπαλη άμυνα που θα σταθεί στο δρόμο σας. Υπάρχει μόνο ένα μικρό προβληματάκι  που ίσως εκνευρίσει τους πιο φιλόδοξους παίκτες. Οι πάσες είναι σχετικά αδύναμες και για να κάνετε μια ψηλή ή ακόμα και κάθετη μπαλιά από μακρινή απόσταση με τη μία αιφνιδιάζοντας την άμυνα του αντιπάλου, πρέπει η μπάρα να φτάσει σχεδόν στο μέγιστο με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και καμιά φορά οι αντίπαλοι αμυντικοί να καταφέρνουν να σας κλέψουν τη μπάλα μέσα από τα πόδια σας!

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΠΑΛΑΣ

Το PRO11 δεν ήταν και το καλύτερο παιχνίδι για ντρίμπλες και γενικότερα ατομικές προσπάθειες. Η κίνηση των παικτών ήταν στατική και οι επιθετικοί έχαναν σχεδόν στιγμιαία τη μπάλα υπό την πίεση των αμυντικών περιορίζοντας σημαντικά τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας. Στο PRO12 ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Άμα ο άλλος δεν γνωρίζει τόσο καλό προ ή δεν έχει δουλέψει την άμυνα του όσο θα έπρεπε, μπορείτε πραγματικά να τον ταπεινώσετε ντριμπλάροντας έναν, δύο ή ακόμα και περισσότερους παίκτες. Σε περίπτωση που δεχθείτε όμως γκολ σε online αγώνα ετοιμαστείτε να υποστείτε ένα αμυντικό passing game που θα σας εξαντλήσει και θα σας αναγκάσει ή να δεχθείτε μια ντουζίνα γκολ ή να παίξετε έναν από τους πιο βαρετούς αγώνες της ζωής σας!

ΑΜΥΝΑ

Η άμυνα στην αρχή κάθε άλλο παρά εύκολη θα σας φανεί στην αρχή, αλλά με εξάσκηση και έξυπνες αποφάσεις θα σας φανεί σαφώς πιο χρήσιμη από ότι στα προηγούμενα χρόνια και θα αναδειχθεί σε ισχυρό σας σύμμαχο! Γι’ αυτό αντί κάποιος να βρίζει την Konami για κάποιο γελοίο γκολ που δέχτηκε, θα ήταν πιο ωφέλιμο να καταλάβει τι δεν έκανε σωστά, ώστε να μην επαναλάβει κάποιο ανάλογο λάθος το μέλλον.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Οι τερματοφύλακες, αν και δεν κάνουν τα ίδια λάθη που έκαναν στα demos, εξακολουθούν να είναι τα τελευταία άτομα στα οποία  μπορείτε να στηριχτείτε, αφού από ότι φαίνεται οι Ιάπωνες έγραψαν τη τελευταία στιγμή τον κώδικα που αφορά τη συμπεριφορά των τερματοφυλάκων και ξέχασαν πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα σε πολλές φάσεις να ενεργούν περισσότερο σαν τροχονόμοι! Βέβαια αυτό δίνει τη δυνατότητα στους έμπειρους παίκτες να σουτάρουν από εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις πετυχαίνοντας ονειρικά γκολ, εξαγριώνοντας τους αντιπάλους τους. Ένα είναι σίγουρο, οι τερματοφύλακες όπως και πέρσι αποτελούν την «αχίλλειον πτέρνα» του PRO.

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Το Pro Evolution Soccer 2012 είναι ένα παιχνίδι που θα κρατήσει ευχάριστη συντροφιά στους ποδοσφαιρόφιλους που θα το επιλέξουν για τη ψυχαγωγία τους, μέχρι φυσικά να βγει ο επόμενος τίτλος της σειράς. Παρότι είναι το μοναδικό προ της προκοπής των τελευταίων 5 χρόνων επιδέχεται πολλές βελτιώσεις και θα λέγαμε ότι η Konami έχει ακόμα αρκετή δουλειά για να κερδίσει  πίσω το κοινό που έχασε το τελευταίο διάστημα, αφού στις χώρες της βόρειας Ευρώπης οι πωλήσεις του είναι το 1/25 των πωλήσεων του FIFA 12. Σύγκριση ανάμεσα στα δύο αυτά παιχνίδια θα προτιμούσα  να μην κάνω, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές σχολές με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα η κάθε μία. Απολαύστε το!

Advertisements

2 responses to “PES2012: Ο βασιλιάς γύρισε!

  1. Ο/Η Βαγγέλης Γ. λέει:

    Πολύ καλό φαίνεται. Πιστεύω πως τώρα ειναι σαν να παίζεις κανονικό ποδόσφαιρο!

  2. Ο/Η Θανασης Ανδριοπουλος λέει:

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΕΛΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΟ 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: