e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Αφιέρωμα στην 14η Φεβρουαρίου: Μέρα αγάπης ή μέρα κέρδους;

στο 13/02/2012

Του Δημ. Ζαραχάνη

Σιγά σιγά πλησιάζει η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Με αφορμή το επερχόμενο γεγονός, αναρωτήθηκα αν πράγματι, η συγκεκριμένη μέρα είναι μια μέρα αγάπης ή μέρα άφθονου κέρδους για τις σοκολατοβιομηχανίες και τα ανθοπωλεία ανά τον κόσμο.

 • Μια ματιά στο παρελθόν…

Ας γυρίσουμε όμως πρώτα πίσω στον χρόνο για να αναζητήσουμε τις ρίζες της γιορτής των ερωτευμένων. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς ξεκίνησε να εορτάζεται η 14η Φεβρουαρίου ως η μέρα των ερωτευμένων. Οι περισσότερες προέρχονται από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μια από τις πιο γνωστές είναι η παρακάτω.

Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή ο άγιος είναι κρατούμενος σε μια ρωμαϊκή φυλακή, όπου ερωτεύεται την κόρη του δεσμοφύλακα και την θεραπεύει από μια αρρώστια. Οι πράξεις του όμως τον οδήγούν στο θάνατο. Φημολογείται πως πριν εκτελεστεί είχε αφήσει στην αγαπημένη του ένα γράμμα με την υπογραφή «Από τον Βαλεντίνο σου» και από τότε η φράση αυτή έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο αγάπης.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο άγιος βοηθά φυλακισμένους χριστιανούς να ξεφύγουν από σκληρά βασανιστήρια. Όταν συλλαμβάνεται, βασανίζεται και εκτελείται. Και για αυτό τον ανακηρύχθηκε άγιος της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και μέρα του θανάτου του, μέρα αγάπης.

Μπορεί οι διάφορες εκδοχές να διαφέρουν σε πολλές λεπτομέρειες, συμφωνούν όμως σε ένα σημαντικό σημείο. Ο άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τους συνανθρώπους του και προσπαθούσε να τους βοηθήσει χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Συνεπώς σίγουρα αξίζει τον τίτλο του προστάτη, αν όχι των ερωτευμένων, της έμπρακτης αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Αρκετά όμως με τα ιστορικά … Παρακάτω θα αναλύσουμε το πώς γιορτάζεται η μέρα του έρωτα στις μέρες μας.

 • Ο άγιος Βαλεντίνος σήμερα…

Κάθε χρόνο όταν το ημερολόγιο δείχνει 14 Φεβρουαρίου, τα ζαχαροπλαστεία και τα ανθοπωλεία γεμίζουν ερωτευμένους, οι οποίοι αναζητούν το καλύτερο γλυκό (κατά προτίμηση σοκολατάκια), τα ομορφότερα λουλούδια και την εξυπνότερη κάρτα, για να εντυπωσιάσουν το «ξεχωριστό» πρόσωπο ή να εντυπωσιάσουν το έτερόν τους ήμισυ. Στην συνέχεια κατά το βραδάκι, τα πάρκα, τα εστιατόρια, οι κεφετέριες και οι κινηματογράφοι γεμίζουν ζευγάρια που γιορτάζουν την αγάπη τους. Κάποιοι ίσως προτιμούν ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι και μια αισθηματική ταινία στο DVD (Φέτος ειδικά, το δείπνο στο σπίτι προβλέπεται να έχει μεγάλη πέραση, γιατί που λεφτά για εξόδους;). Σίγουρα, είναι πάρα πολύ ωραίο να δείχνεις στο αγαπημένο σου πρόσωπο πόσο πολύ το εκτιμάς και το αγαπάς, έμπρακτα με αυτές τις ρομαντικές κινήσεις, εδώ όμως είναι που τελειώνουν όλα τα καλά και αρχίζει αναρωτιέται κανείς, αν πρέπει να περιμένει την συγκεκριμένη μέρα για να εκφράσει την αγάπη του χρησιμοποιώντας σοκολάτες και λουλούδια;

Ας αναλογιστούμε πόσες σοκολάτες, κάρτες, αρκουδάκια, κοσμήματα και άλλα συναφή αγοράζονται ανά τον κόσμο την συγκεκριμένη μέρα. Φυσικά διαπιστώνουμε ότι τα ποσά είναι τεράστια, πράγμα που συνεπάγεται πολλά κέρδη για τις σοκολατοβιομηχανίες, τα ζαχαροπλαστεία, τα ανθοπωλεία και τα κοσμηματοπωλεία. Μέσω αυτού του αναλογισμού μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα την εμπορευματοποίηση της αγάπης και του έρωτα, καθώς οι εταιρίες εκμεταλλεύονται αυτά τα λεπτά ανθρώπινα συναισθήματα, ώστε να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες «ρομαντικών» προϊόντων και να πλουτίσουν. Έχει γίνει πλέον παράδοση η αγορά γλυκών και λουλουδιών ως μέσο εντυπωσιασμού του αγαπημένου μας προσώπου, σαν να το θεωρούμε δεδομένο και ότι είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε. Δεν σας φαίνεται περίεργο;

Κατά την γνώμη μου για να χαρακτηριστεί κάτι ως πραγματικά ρομαντικό, θα πρέπει να προέρχεται από τα βάθη της ψυχής κάποιου και όχι από ένα ράφι σε κάποιο κατάστημα. Για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα ρομαντικό ποίημα ή τραγούδι ή να κάνει μια ζωγραφιά και να αφιερώσει το έργο του, στο αγαπημένο του πρόσωπο. Δεν πειράζει άμα δεν είναι τέλειο από άποψη μορφής, αυτό που πραγματικά μετράει είναι η κόπος που καταβάλλεται για την ευχαρίστηση του άλλου και τα συναισθήματα του καλλιτέχνη, που απεικονίζονται, αφήστε την τελειότητα στους επαγγελματίες. Επιπλέον δεν χρειάζεται αυτή η εκδήλωση αγάπης να γίνεται πάντα στις δεκατέσσερις Φλεβάρη, αν αγαπάς πραγματικά κάποιον ή κάποια, κάθε μέρα πρέπει να είναι γιορτή για την αγάπη σου.

Για αυτό λοιπόν προτείνω φέτος να περιορίσουμε τα έτοιμα δώρα και να σκεφτούμε κάτι αυθεντικό για να εκφράσουμε στο έτερόν μας ήμισυ πόσο πολύ το αγαπάμε, μήπως και κάποτε καταλάβουν κάποιοι ότι είναι τραγικό να εκμεταλλεύονται με αυτόν τον τρόπο τα ανθρώπινα αισθήματα. Εσείς τι νομίζετε; Είναι όντως η ημέρα του αγίου Βαλεντίνου κυρίως μια μέρα κέρδους για διάφορες επιχειρήσεις ή μια μέρα έκφρασης της αγάπης; Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τα σχόλια και τις απόψεις σας πάνω σε αυτό το θέμα. 

Advertisements

4 responses to “Αφιέρωμα στην 14η Φεβρουαρίου: Μέρα αγάπης ή μέρα κέρδους;

 1. Ο/Η Φοίβη λέει:

  αν και καθήμενος, ορθά τα γράφεις!
  αναμένω την άποψη σου και για τη εορτή της Ανάστασης.

 2. Ο/Η Σπυριδούλα Ανδριοπούλου λέει:

  Επιβάλεται να συμφωνίσω μαζί σας! 🙂
  Ο αληθινός έρωτας μεταξύ δύο ανθρώπων δεν χρειάζεται κάποια σιγκεκριμένη ημερομηνία για να εκδηλωθεί! Είναι γελίο να γεμίζουν τα μαγαζιά με κουκλάκια, καρδούλες κτλ. Η πραγματική αγάπη δεν μπορεί να βασιστεί στην επιδίοξη παραπάνω κέρδους από τα ανθοπωλεία, τα μαγαζιά με είδη δώρων και τα ακριβά εστιατόρια!
  Δημήτρη γειας στο στώμα σου! 🙂
  Πολύ ωραίο το άρθρο σου.

 3. Ο/Η dimitriszxz λέει:

  Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια 🙂 . Πράγματι στις μέρες μας, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει καταντήσει κάτι σαν το αρνί του Πάσχα, όπως λες και εσύ, κάτι που όλοι κάνουμε την ίδια μέρα κάθε χρόνο, μόνο και μόνο επειδή μας έχει περάσει σαν έθιμο, χωρίς πραγματικά να ξέρουμε τον λόγο. Η συγκεκριμένη γιορτή έχει πλέον χάσει την αληθινή σημασία της…

 4. Ο/Η Ζωή Δημοπούλου λέει:

  Πολύ ωραίο το άρθρο σου Δημήτρη.Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ΟΛΟΙ περιμένουν μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου για να δείξουν στον άλλον πόσο τον αγαπάνε, με σοκολατάκια ή λουλούδια..Άμα όντως ήθελαν να δείξουν την αγάπη τους, θα την έδειχναν κάθε μέρα με χίλιες δύο πράξεις και όχι με λουλούδια, γιατί κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι πράξη.Πράξη είναι να κάνεις κάτι το τελίως διαφορετικό για τον άλλον που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ στη ζωή σου για κανέναν και που δεν περίμενες ποτέ ότι θα το έκανες.Εξάλλου από εκεί φαίνεται πόσο μπορεί κάποιος να κάνει τα πάντα για τον άνθρωπό του και πόσο πραγματικά ερωτευμένος είναι.Και θα το καταλάβει ο ίδιος όταν θα τον περιτριγυρίζει ένα συναίσθημα ευτυχίας και μεγαλύτερης αγάπης για τον άνθρωπό του γιατί θα τον έχει κάνει έστω και για λίγο χαρούμενο!Γι’αυτό αφού θεωρείται τόσο σημαντική αυτή η μέρα απ’όλους ας την κρατάμε απλά σαν ένα έθιμο, όπως το αρνί που σουβλίζουμε το Πάσχα!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: