e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Νίκη για το Διαδίκτυο! Tο Ίντερνετ δεν θα… SOPAσει

στο 13/02/2012

Το Ίντερνετ «απέργησε» δηλώνοντας την δυσαρέσκειά του απέναντι στο αμερικάνικο νομοσχέδιο κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο.

της Γεωργίας Καλογεροπούλου

Τι είναι το SOPA; Το νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy Act) κατατέθηκε στην Βουλή των ΗΠΑ από τους βουλευτές Lamar S. Smith και Harry Reid. Σύμφωνα με αυτό, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν να θέτουν εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν πειρατικό υλικό (δηλαδή υλικό προστατευμένο από copyright) καθώς και ιστοσελίδες που έχουν links προς τις σελίδες που το υλικό τους έχει κριθεί ως παράνομο. Στην αρχή το νομοσχέδιο μπορεί να ακούγεται καλό, αφού θα «ξεκαθαρίσει» το Ίντερνετ από ιούς και παράνομες ιστοσελίδες, όμως η έκτασή του θα μπορούσε να γίνει τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεχάσουμε ιστοσελίδες όπως το facebook, το YouTube, το twitter κλπ.

Με λίγα λόγια, το SOPA είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο προσπαθεί να περάσει τη λογοκρισία στο Ίντερνετ. Άμεσα ή έμμεσα, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορεί να κλείνει ιστοσελίδες που αυτή κρίνει «παράνομες» έτσι ώστε να δημιουργήσει έναν περιφραγμένο «παιδότοπο» όπου εκείνη θα κρίνει ποιος μπορεί να μείνει και ποιος όχι, ανάλογα με τα συμφέροντά της φυσικά. Επίσης, στο μικρό αυτό παιδότοπο, θα ελέγχεται το ποιος μπαίνει και το τι χρησιμοποιεί, μέσω του IP του χρήστη. Όχι και τόσο αθώο, δεν βρίσκετε;

Ποιος αντέδρασε; Στις 18 Ιανουαρίου, ο κόσμος του Ίντερνετ οργανώθηκε και διαμαρτυρήθηκε ενάντια στο SOPA. Υπολογίζεται ότι παραπάνω από 75.000 ιστοσελίδες αντέδρασαν, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο η καθεμία. Για παράδειγμα, η Wikipedia παρέμεινε κλειστή για 24 ώρες, το Mozilla Firefox ανακατεύθυνε σε σύνδεσμο όπου οι χρήστες μπορούσαν να εκφράσουν και οι ίδιοι τις διαμαρτυρίες τους, ενώ η Google είχε μαυρίσει το logo της και περιείχε link για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο νομοσχέδιο. Ακόμη, το Κογκρέσο δέχτηκε χιλιάδες τηλεφωνήματα παραπόνων από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Αρχικά, τα πρώτα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά, αφού 80 γερουσιαστές είχαν δηλώσει ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο ενώ μόνο 31 ήταν αρνητικοί. Μετά από το «blackout», όπως αποκαλούν το συμβάν της 18ης Ιανουαρίου, στις 24 Ιανουαρίου, την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, η ρόδα γύρισε με μόνο 63 γερουσιαστές να μένουν υποστηρικτές και 122 να το αντικρούουν.

Συγκεκριμένα, ο Lamas Smith δήλωσε για το θέμα:

“Άκουσα τις κριτικές και έλαβα πολύ σοβαρά υπ όψιν τις ανησυχίες σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατείας. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τους “ξένους κλέφτες” που κλέβουν και πωλούν Αμερικάνικα προϊόντα και εφευρέσεις. Η επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και με τις εταιρίες του Internet για να αναπτύξει μεθόδους καταπολέμησης της πειρατείας και για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των Αμερικανών. Είναι ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια ή πρόταση από οργανισμούς ή ιδιώτες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος”

Όπως φαίνεται και στη δήλωση του κυρίου Smith, η αμερικανική κυβέρνηση απλά έβαλε «στο συρτάρι» το νομοσχέδιο. Λογικά το SOPA θα επανεξεταστεί και θα προωθηθεί στο μέλλον, αφού η Βουλή είναι πεπεισμένη να μην θίξει αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα σε αυτή την κρίσιμη προεκλογική περίοδο, ενώ το αντίθετο θα οδηγούσε μακριά τις πολυπόθητες ψήφους του αμερικανικού λαού. Το πιο πιθανόν είναι το νομοσχέδιο αυτό να ξαναγραφεί, ίσως να μετονομαστεί και να προσπαθήσουν να το περάσουν χωρίς να τραβήξουν την προσοχή, μάλλον σε περίοδο που κάποιο άλλο θέμα θα είναι πρωτοσέλιδο στις αμερικανικές εφημερίδες. Για την ώρα, μπορούμε να κάτσουμε αναπαυτικά στις καρέκλες μας και να απολαύσουμε την απεραντοσύνη του Ίντερνετ, αφού οι αγαπημένοι μας ιστότοποι είναι ασφαλείς…. για την ώρα.

Advertisements

10 responses to “Νίκη για το Διαδίκτυο! Tο Ίντερνετ δεν θα… SOPAσει

 1. Ο/Η Σπυριδούλα Ανδριοπούλου λέει:

  Τζίνα το άρθρο σου είναι το πιο επίκαιρο, μιας και έχει δημιουργηθεί όλη αυτή η τρέλα με το Facebook, αλλά και λόγω του σκάνδαλου που ξέσπασε με τη Google.
  Όσον αφορά στη κλοπή των προσωπικών μας δεδομένων και στη γενική παρακολούθηση που γίνεται μέσω του διαδικτύου, όταν ο καθένας από μας προσέχει ποιές και πόσες προσωπικές πληροφορίες δημοσιεύει στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε συνέχεια το χώρο του διαδικτύου για κάθε κλοπή και παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων. Θεωρώ ότι δεν μας αναγκάζει κάποιος να δημοσιεύουμε όλα μας τα στοιχεία, αλλά ούτε και να μιλάμε και να γνωρίζουμε αγνώστους μέσω των Chat. Παντού υπάρχουν κίνδυνοι, το θέμα είναι κατά πόσο εμείς είμαστε πρόθυμει να τους αντιμετωπίσουμε, ή ακόμα καλύτερα να τους εξαφανίσουμε. Μπορούμε να πετύχουμε το »safer internet». Στην προσπάθειά, όμως, αυτή θα πρέπει να συμβάλει και η κοινωνία και το σχολείο και το ίδιο το κράτος. Τέλος, ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να επιβλυθεί σε όλα τα κράτη!

  Και πάλι Μπράβο Τζίνα 😉

  • Ο/Η ckarouzos λέει:

   Να επιβληθεί σε όλα τα κράτη ; Αυτό ακούγεται τρομακτικό !!! Και δεν ξέρω αν θα βρεθεί κάποιος να το ανατρέψει όπως γίνεται στην διαφήμιση του Macintosh της Apple το 1984 (http://www.youtube.com/watch?v=OYecfV3ubP8)…

   Κατά την άποψή μου σίγουρα πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, αλλά με την επιβολή δεν ξέρω αν θα κερδίζουμε κάτι, ίσα ίσα πιστεύω θα χαθούν πολλά…

   Αλήθεια ποια πιστεύεις θα είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά μιας τέτοιας παγκόσμιας επιβολής ;

 2. Ο/Η sofia1996 λέει:

  Πάρα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο για τους χρήστες του internet. Από αυτό το άρθρο γίνεται πια εμφανές αυτό που όλοι γνωρίζουμε, την αναβολή μίας ενέργειας από τους πολιτικούς λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών δηλαδή τω ψηφοφόρων τους.Εγώ προσωπικά θα συμφωνούσα με το νομοσχέδιο καθώς τέτοιου είδους ιστοσελίδες παραβιάζουν τα δικαιώματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας.Και δεν με προβληματίζει το γεγονός της συνεχής παρακολούθησης καθώς ήδη όλες μας οι κινήσεις στο internet παρακολουθούνται…!!!!

  • Ο/Η Κ.Καρούζος λέει:

   Σίγουρα όλοι καταδικάζουμε την πνευματική κλοπή και την πειρατεία !!!
   Το ερώτημα είναι γιατί υπήρξε τέτοια μυστικότητα και βιασύνη για αυτό το θέμα ;
   Μήπως κρύβεται κάτι άλλο από πίσω, λένε οι Διαδικτυακοί κύκλοι… Δεν ξέρω, αλλά ο δρόμος δεν έχει επιστροφή, θέλει σκέψη για να μην καταλήξουμε σε ένα 1984.

   Δεν πρέπει να βγει αληθινός ο Τζορτζ Όργουελ !!!

   • Ο/Η sofia1996 λέει:

    Πραγματικά πιστεύεις ότι απέχουμε πολύ από μια κοινωνία σαν και αυτή που παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό; Όπου οι άνθρωποι είναι βυθισμένοι στην άγνοια και το ψέμα ; Που παραβιάζονται προσωπικές ελευθερίες ακόμα και η ελευθερία της σκέψεις;;Όλα αυτά τα πρότυπα και οι αξίες που προβάλει η κοινωνία μας νομίζεις ότι είναι τυχαία; Ή νομίζεις ότι ο,τι κάνεις είναι δικιά σου επιλογή;
    Κατά την γνώμη μου ο κόσμος στον οποίο ζούμε τείνει προς το μοντέλο που παρουσιάζει ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο του. που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προφητικό.

 3. Ο/Η Κ.Καρούζος λέει:

  Γενικά νομίζω τα νομοσχέδια SOPA & PIPA ήταν το θέμα του διαδικτύου (το εξώφυλλο αν θες) για να περάσει κάτι ανώτερο από έναν απλό νόμο του Κογκρέσου, να περάσει η ACTA, η οποία είναι διεθνής συμφωνία (Ιαπωνία, Η.Π.Α., Καναδάς, Κορέα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελβετία…. ) και .
  υποχρεώνει τα κράτη να υιοθετήσουν την λεγόμενη «προστασία» του Διαδικτύου .

  Με κάθε όνομα πάντως, όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν πως οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες θέλουν να κάνουν το Διαδίκτυο μία «παιδική χαρά» και ίσως ένα «Big Brother», και τότε ουέ και αλίμονό μας και κρίμα στα παιδιά μας, που θα χάσουν όλη αυτή την μαγεία, την οποία σήμερα ζούμε, και ίσως πολλά ή κάποια από τα κυρίαρχα ανθρώπινα δικαιώματα !!!

  • Ο/Η sofia1996 λέει:

   Μα και τώρα όλες μας οι κινήσεις στο διαδίκτυο παρακολουθούνται. Έχει αρχίσει προ πολλού το παιχνίδι , που πολύ εύστοχα το αποκάλεσες » Big Brother», απλά εμείς τόσο καιρό ήμασταν παίκτες και δεν το γνωρίζαμε…

  • Ο/Η Κ.Καρούζος λέει:

   Καλά υπερέβαλα … όχι μαγεία
   Μία απλή ελευθερία ίσως …
   Ή μαγεία της ελευθερίας !!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: