e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

ΒΑΘΜΟΙ, ΒΑΘΜΟΙ, ΒΑΘΜΟΙ !!!

στο 19/02/2012

Του Θανάση Ανδριόπουλου 

     Με αφορμή τους βαθμούς που πήραμε λίγες μέρες πριν και το άγχος που είχαν πολλά παιδιά  για το πώς τα πήγαν, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο που έχει σχέση με την βαθμοθηρία, ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τους μαθητές της Ελλάδας, και που, νομίζω, μας ενδιαφέρει όλους.    Αρχικά θα έλεγα ότι από το δημοτικό έως και το λύκειο οι περισσότεροι από εμάς  έχουμε συνδέσει την πρόοδό μας με τον καλό βαθμό, και αυτό καταλήγει να αποτελεί τον μοναδικό μας σκοπό με αποτέλεσμα να στερεί τη διάθεση να μάθουμε, να χαρούμε την εκπαιδευτική διαδικασία, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Συνέπειες επίσης της στάσης αυτής είναι η παπαγαλία, το άγχος, η πίεση αλλά και τα έξοδα των γονιών, που πολλές φορές επιθυμούν μέσα από την πρόοδο των παιδιών τους να δικαιώσουν τα δικά τους όνειρα (ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και οι γονείς πιέζουν τα παιδιά για όλο και καλύτερους βαθμούς και αυτό το στηρίζω παρακάτω με κάποιες μελέτες.

   Έτσι το 97% των μαθητών των δημοτικών σχολείων είναι πεπεισμένοι ότι «οι γονείς τους θέλουν να έχουν καλούς βαθμούς», το 41% των μαθητών των γυμνασίων ανέφεραν ότι οι γονείς τους ελέγχουν προκειμένου να είναι σίγουροι ότι διάβασαν τα μαθήματά τους, ενώ το 34,4% των μαθητών του Λυκείου δήλωσαν ότι οι γονείς τους τούς «πιέζουν» για να έχουν υψηλούς βαθμούς και τους ενδιαφέρει πολύ ο βαθμός. Παλιά το παιδί γυρνούσε από το σχόλιο και ο γονιός τον ρώταγε τι έμαθε σήμερα. Τώρα γυρνάει και τον ρωτάει τη βαθμό πήρε. Καμία σχέση η μια με την άλλη ερώτηση.

   Επίσης πολλοί καθηγητές υποστηρίζουν ότι αυτή η πίεση είναι καλή γιατί αποφέρει καλούς βαθμούς μέχρι να φτάσουν οι εξετάσεις και να περάσουν οι μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου όμως εκεί οι μισοί «πατώνουν». Και ρωτάω τότε: γιατί τόση πίεση;

    Για να το κάνω πιο σαφές το 75% των μαθητών στα δημοτικά παίρνει 9 με 10 και θέλει να συνεχίσει έτσι και στο γυμνάσιο, αλλά μόνο το 10% στο γυμνάσιο παίρνει άριστα, ενώ στο λύκειο αυξάνεται το ποσοστό στο 21% λόγω του ότι σοβαρεύουν οι μαθητές ενόψει των εξετάσεων. Βέβαια, καθώς το ελληνικό σχολείο αποτελεί τον πρώτο χώρο κοινωνικοποίησης για τα παιδιά, η πίεση, το άγχος αλλά και οι ψυχαναγκασμοί για την καλή βαθμολογία σαφώς επηρεάζουν το χτίσιμο της προσωπικότητας του παιδιού, που πλέον μαθαίνει να λειτουργεί όχι με γνώμονα το δικό του ένστικτο και τις επιθυμίες του, αλλά με γνώμονα τις «επιταγές» και τις κρίσεις των μεγάλων.

   Καταλήγοντας, κατά την γνώμη μου,  σταματήστε να ασχολείστε τόσο φανατικά με τους βαθμούς, αλλά κοιτάξτε να διαβάζετε για να μάθετε και να ζήσετε αξιοπρεπώς, γιατί αν είναι να τα μαθαίνω σήμερα, να γράφω ένα καλό βαθμό και να τα ξεχνάω αύριο, τότε «πατριώτη» … το χάσαμε το παιχνίδι.

ΠΗΓΕΣ:

http://news.kathimerini.gr

Advertisements

7 responses to “ΒΑΘΜΟΙ, ΒΑΘΜΟΙ, ΒΑΘΜΟΙ !!!

 1. Ο/Η Θένια Κλειδή λέει:

  Συγχαρητήρια Θανάση, το άρθρο σου είναι πραγματικά πολύ καλό. Δεν πρέπει να αγχωνόμαστε και να ¨τρελαινόμαστε¨ με τους βαθμούς μας. Πολλοί από εμάς στενοχωριούνται όταν ένας καθηγητής τους αδικεί κατά τη γνώμη τους, βάζοντας του χαμηλότερο βαθμό.
  Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ!!
  Δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε, αντίθετα πρέπει να πεισμώσουμε και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις τελικές εξετάσεις. Πάρτε το χαμπάρι, εκείνοι θα είναι οι βαθμοί που θα δείξουν τι πραγματικά ξέρει ο καθένας μας γιατί πολύ απλά θα είναι αντικειμενικοί.

 2. Ο/Η Σπυριδούλα Ανδριοπούλου λέει:

  Θάνο, έχεις απόλυτο δίκιο και στο άρθρο σου αναλύεις αυτό το τεράστιο φόβο των μαθητών με μεγάλη ευστοχία. Πράγματι, καθημερινώς βλέπουμε αρκετά παιδιά που αρρωσταίνουν από το άγχος που τους δημιουργείται εξαιτίας των βαθμών. Καιρός, όμως, να ξεφύγουμε από το τόσο άγχος, διότι ο βαθμός του δημοτικού ή του γυμνασίου δεν θα καθορίσει σε ποιά σχολή θα περάσουμε και ποιο θα είναι το μέλλον μας!

 3. Ο/Η Νίκος Βογιατζάκης λέει:

  Συγχαρητήρια Θανάση. Πολύ καλό το άρθρο σου, μέσω του οποίου, θίγεις ένα τόσο σημαντικό για εμάς θέμα με τόση αμεσότητα και ζωντάνια. Κατά τη γνώμη μου, όπως ακριβώς αναφέρεις, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στους βαθμούς δίχως να πρέπει και το αποτέλεσμα της ενέργειάς μας αυτής είναι να χάνουμε την πραγματική ουσία της μάθησης, αλλά και να την συσχετίζουμε με μια αγχώδης και ψυχοφθόρα διαδικασία, όπως αυτή των βαθμών.

 4. Ο/Η sofia1996 λέει:

  Καλά το άρθρο αυτό σκίζει!!! Όπως αναφέρεις και στο άρθρο σου η βαθμοθηρία κάνει παντού αισθητή την εμφάνισή της είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε γι’αυτό; Κάποτε είχα ακούσει από την υπουργό παιδείας ότι το νέο εκπαιδευτικό σύστημα θα βάλλει ένα τέλος στο λύκειο της παπαγαλίας και την θέση του θα πάρει ένα ανώτερο λύκειο βασισμένο στην αληθινή γνώση.Όπως είδαμε κάτι τέτοιο δεν συνέβη!! Κατά την γνώμη μου η πρόταση αυτή της υπουργού ήταν μια καλή αρχή για να δώσουμε ένα τέλος στη βαθμοθηρία όμως την ανικανότητα ορισμένων θα αναγκαστεί να την υποστεί η νέα γενιά!!!!!!!

 5. Ο/Η Ζωή Δημοπούλου λέει:

  Μπράβο Θανάση πολυ ωραίο το άρθρο σου,Έχουμε σκεφτεί όμως ποιός μας έχει φτάσει σε αυτό το σημείο;;Μήπως υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές;Όπως είπα και στο άρθρο της Σπυριδούλας πολλοί καθηγητές μας απειλούν με μείωση του βαθμού στο τετράμηνο με σκοπό να προσέξουμε στο μάθημα;Αυτός είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης του προβλήματος;Δεν το νομίζω, αντιθέτως νομίζω ότι το χειροτερεύουν….

 6. Ο/Η dimitriszxz λέει:

  Καταρχάς θα ήθελα να σε συγχαρώ για το ωραίο άρθρο σου. Περιέχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που δυστυχώς αληθεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στις μέρες μας η χαρά της μάθησης έχει πλέον χαθεί και την θέση της έχει πάρει η βαθμοθηρία. Όλοι μας παλεύουμε να μάθουμε απ’ έξω σελίδες και κατεβατά για να γράψουμε καλά στο διαγώνισμα και ύστερα τα ξεχνάμε, με αποτέλεσμα οι γνώσεις, τις οποίες με κόπο αποκτήσαμε, να χάνονται. Όπως λες και εσύ, καλό θα ήταν να εγκαταλείψουμε αυτήν την λογική και να κοιτάξουμε να μάθουμε και ένα δυο πράγματα παραπάνω, που θα μας φανούν πραγματικά χρήσιμα στην υπόλοιπη ζωή μας.

 7. Ο/Η ckarouzos λέει:

  Μπράβο φίλε !
  Το έθεσε το θέμα όπως ακριβώς πρέπει και είναι !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: