e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Ανταρκτική: Ένας «ξένος πλανήτης» πάνω στη Γη.

στο 07/03/2012

Του Παναγιώτη Ανδρικόπουλου

Σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Πριν μερικές εβδομάδες χάθηκε επικοινωνία με την ρωσική επιστημονική βάση στην λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική. Στη συγκεκριμένη βάση μία ομάδα Ρώσων επιστημόνων έκανε εδώ και καιρό μία υπέρ-γεώτρηση βάθους 3,8 χιλιομέτρων με σκοπό να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης η οποία δεν είχε έρθει σε επαφή με εξωτερικούς παράγοντες εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια!

Η τελευταία εκπομπή των επιστημόνων στον ασύρματο ήταν: «Βρήκαμε κάτι πολύ σοβαρό». Μετά από αυτό χάθηκαν τα ίχνη τους για περίπου μια εβδομάδα. Όταν τελικά επικοινώνησαν με τους ανταποκριτές τους στη Ρωσία έγινε κατανοητό πως η παύση των επικοινωνιών ήταν εσκεμμένη και ζήτησαν να τους σταλθούν συσκευές επικοινωνίας με τεχνολογία μηδενικής υποκλοπής για να αποφύγουν «διαρροές» κατά την μεταφορά των στοιχείων.

Η ιστορία της λίμνης:

Η λίμνη Βοστόκ θεωρείται από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη (μάλιστα κατέχει και το ρεκόρ για την χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στους -89,4 βαθμούς Κελσίου). Η λίμνη έχει σφραγιστεί από πάγους εδώ και εκατομμύρια χρόνια έχει παραμείνει ανέπαφη από τότε. Μάλιστα θεωρείται πως εκεί είχαν κατασκευάσει το τελευταίο τους οχυρό οι Ναζί προς το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Η αποστολή και τα ευρήματα:

Οι επιστήμονες έδιναν κυριολεκτικά μάχη με το χρόνο καθώς έπρεπε να τελειώσουν την γεώτρηση πριν τον φονικό χειμώνα που θα πάγωνε τα πάντα. Αυτά που βρήκαν στη διάρκεια της γεώτρησης είναι σχεδόν ασύλληπτα. Καταρχάς το νερό της εν λόγω λίμνης είναι δύο φόρες πιο καθαρό από το διπλά αποσταγμένο νερό! Το τρομακτικό γεγονός όμως είναι πως το νερό αυτό ταιριάζει χημικά με το νερό που έχει βρεθεί στον δορυφόρο του Δία την Ευρώπη και μέσα σε αυτό βρέθηκαν αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής! Επίσης οι θεωρίες για το γερμανικό οχυρό επανήλθαν στην επιφάνεια καθώς λίγο πριν φτάσουν την επιφάνεια της λίμνης, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα χρυσό αντικείμενο στο σχήμα της σβάστικας. Ο Ρώσος επιστήμονας Λέβ Σαβατιούγκιν δήλωσε : «Πιστεύω ότι θα εμπλουτισθούν οι γνώσεις μας για την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας. Κανένα άλλο μέρος της Γης δεν έχει μείνει απομονωμένο τόσο καιρό. Πρέπει να εξετάσουμε τι ακριβώς υπάρχει εδώ πριν στείλουμε αποστολές στο διάστημα». Οι δηλώσεις για την ανακάλυψη εξωγήινων οργανισμών έβαλε σε σκέψη πολλούς οι οποίοι σκεφτήκανε το ενδεχόμενη του ότι η ύπαρξη ζωής στον πλανήτη μας οφείλετε σε εξωγενείς παράγοντες και παράλληλα η εύρεση της «χρυσής σβάστικας» έδωσε «τροφή» στους λάτρες θεωριών συνομωσίας. Παρόλα αυτά η λευκή ήπειρος φαίνεται να έχει πολλά μυστικά ακόμα τα οποία αν ανακαλύψουμε θα μας βοηθήσουν στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας.


Advertisements

One response to “Ανταρκτική: Ένας «ξένος πλανήτης» πάνω στη Γη.

  1. Ο/Η Βαγγέλης Γ. λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται. Μάλον θα μπορέσουμε να μάθουμε πολλά πράγματα από αυτές τις ανακαλήψεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: