e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, μια γυναίκα που άλλαξε την μοίρα του Βυζαντίου.

στο 11/03/2012

Με αφορμή την μέρα της γυναίκας, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για την προσωπικότητα και το έργο της αυτοκράτειρας Θεοδώρας του Βυζαντίου.

Η προσωπικότητα

Η Θεοδώρα γεννήθηκε στην Αμμόχωστο περί το 500 μ. Χ. Πατέρας της ήταν ο Ακάκιος, θηριοφύλακας των Πρασίνων στον ιππόδρομο. Όταν πέθανε άφησε πίσω του τρεις κόρες, την Αναστασία, την Κομιτώ και την Θεοδώρα. Οι Πράσινοι μετά  τον θάνατο του Ακακίου έδωσαν τη θέση του σε κάποιον άλλο και οι Βενετοί περιμάζεψαν αυτές και τη μητέρα τους.

Έτσι η Θεοδώρα από πολύ μικρή έπαιζε σε θεατρικές παραστάσεις χαμηλού επιπέδου και σύμφωνα με τον Προκόπιο υπήρξε και εταίρα. Αργότερα γνώρισε τον Εκηβόλο και τον ακολούθησε στην Κυρηναϊκή. Ο Εκηβόλος τελικά την εκδίωξε και αυτή πήγε στην Αλεξάνδρεια και από όπου επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και εγκατέλειψε τον παλιό τρόπο ζωής της.

Στη Κωνσταντινούπολη γνώρισε τον Ιουστινιανό, ο οποίος την ερωτεύτηκε και της έδωσε το αξίωμα της πατρικίας. Επειδή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί γάμος ανάμεσα σε συγκλητικό και ηθοποιό, ο Ιουστινιανός έπεισε τον θείο του Ιουστίνο να καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο και στη συνέχεια την παντρεύτηκε και την έκανε αυτοκράτειρα. Πέθανε το 548 μ. Χ. και ενταφιάστηκε στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

Η συμβολή της στο έργο του Ιουστινιανού.

Η Θεοδώρα στάθηκε πολύτιμη στο πλευρό του Ιουστινιανού όταν έγινε αυτοκράτορας. Κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα τον εμψύχωσε και τον απέτρεψε από το να εγκαταλείψει την Πόλη. Στην σχέσεις της ήταν βαθιά αφοσιωμένη στους φίλους της, ενώ συγχρόνως δεν συγχωρούσε αυτούς που θεωρούσε ότι απειλούσαν την επιρροή της. Επίσης οι διατάξεις του Ιουστινιανού υπέρ των γυναικών, όπως αυτή περί της απαγόρευσης πώλησης προικώων ακινήτων, οφείλονται σε εκείνη.

Επιπλέον συνέβαλλε και στα εκκλησιαστικά πράγματα, αν και η προσφορά της δεν ήταν τόσο σημαντική. Όσο βρισκόταν στην  Αλεξάνδρεια ήρθε σε επαφή με μονοφυσίτες και προστάτευσε της ηγετικές μορφές τους  όπως τον Σεβήρο Αντιοχείας και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδόσιο. Όταν ο τελευταίος καθαιρέθηκε από το θρόνο του, φιλοξενήθηκε από την Θεοδώρα στην πρωτεύουσα σε ένα από τα παλάτια της και η ίδια του επέτρεψε να χειροτονήσει μονοφυσίτες επισκόπους τους οποίους απέστειλε στην Ανατολή.

Τελικά βλέπουμε πως μια γυναίκα, παρόλο το ασήμαντο παρελθόν της, κατάφερε να κερδίσει τη θέση της αυτοκράτειρας και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των πραγμάτων κατά την στάση του Νίκα και να σώσει το Βυζάντιο από την καταστροφή, ενώ ο αυτοκράτορας είχε απελπιστεί και ετοιμαζόταν να φύγει από την Πόλη και να συμβάλλει στην εξέδωση νόμων υπέρ των γυναικών.

(Διασκευή από το άρθρο της Wikipedia)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: