e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Οι γυναίκες του χθες και του σήμερα … οι άνδρες μάλλον του χθες

στο 11/03/2012

της Θένιας Κλειδή

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας (8/3) αποφασίσαμε να κάνουμε αφιέρωμα για τον ρόλο της στη σημερινή κοινωνία. Οι γυναίκες ίσως να είναι και τα πιο πολυάσχολα πλάσματα σε αυτόν τον πλανήτη. Παλαιότερα ο ρόλος τους ήταν αποκλειστικά αυτός της νοικοκυράς της οποίας η μόνη υποχρέωση ήταν η καλή ανατροφή των παιδιών και η εποπτεία του σπιτιού, σε αντίθεση με τον άντρα ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την χρηματική ενίσχυση του νοικοκυριού. Με τα χρόνια όμως οι ρόλοι τροποποιήθηκαν αρκετά. Η γυναίκα βγήκε από το σπίτι, δουλεύει πλέον,  έχει δικαίωμα της ψήφου.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχουν μειωθεί οι οικογενειακές της ευθύνες. Για τους περισσότερους άντρες, αλλά δυστυχώς και για κάποιες γυναίκες, όλα αυτά φαίνονται λίγα καθώς δεν έχει γίνει κατανοητό πόσο δύσκολο είναι να είσαι μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη ταυτόχρονα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι αρνούνται να τις βοηθούν. Η καθημερινότητα της γυναίκας (των περισσοτέρων τουλάχιστον) είναι ένας συνεχής και γεμάτος εμπόδια αγώνας δρόμου.

 Δεν είναι όμως μόνο οι οικογενειακές υποχρεώσεις που τις κουράζουν, ο εργασιακός τομέας είναι επίσης πολύ πιο δύσκολος γι’ αυτές καθώς πασχίζουν να αποδείξουν πως είναι τόσο ικανές, όσο και οι άνδρες. Πόσο συχνά βλέπετε εσείς γυναίκες προέδρους ή έστω διευθυντές; Σπάνια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι άντρες είναι πιο έξυπνοι, πιο δυναμικοί και πιο ικανοί σε αντίθεση με τις γυναίκες οι οποίες θεωρούνται ευάλωτες και αδύναμες. Το συγκεκριμένο στερεότυπο πρέπει να αλλάξει, αλλά μέχρι να γίνει αυτό οι γυναίκες θα προσπαθούν δέκα φορές περισσότερο από τον άνδρα για να καταξιωθούν επαγγελματικά. Υπάρχουν όμως γυναίκες οι οποίες έκαναν τη διαφορά αποδεικνύοντας πως είναι ισάξιες με τους άνδρες, μένοντας στην ιστορία. Μερικά παραδείγματα είναι :

  •     Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ  (24 Ιουλίου 1897 – 5 Ιανουαρίου 1939) ήταν Αμερικανίδαπρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό
  •     Η Μαρία Σκουοντόφσκα-Κιουρί (7 Νοεμβρίου 1867 – 4 Ιουλίου 1934) ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία(1911). Ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.
  •     Μία ξεχωριστή παρουσία, που μας έρχεται από πολύ παλιά, είναι η Υπατία (370-415 μ .Χ.) ήταν Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια όπου και δολοφονήθηκε από όχλο που αποτελούνταν από φανατικούς χριστιανούς.

Τελειώνοντας πρέπει να τονίσουμε πως οι εποχές έχουν αλλάξει και ήρθε ο καιρός πια να απαλλαγούμε από τα συγκεκριμένα στερεότυπα που μας ταλαιπωρούν τόσα χρόνια. Οι γυναίκες πλέον είναι ισάξιες και το ίδιο ικανές με τους άνδρες. Επιπλέον, καλό θα ήταν όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε και να εκτιμήσουμε την προσφορά των γυναικών στη κοινωνία και να προσπαθούμε να τις στηρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Advertisements

One response to “Οι γυναίκες του χθες και του σήμερα … οι άνδρες μάλλον του χθες

  1. Ο/Η dimitriszxz λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Θένια :). Τα στερεότυπα δυστυχώς, ακόμα και στην τωρινή «μοντέρνα και απελευθερωμένη» κοινωνία του 21ου αιώνα, επιβιώνουν και διαπρέπουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Πολλοί και με ποικίλους τρόπους (μερικές φορές υποσυνείδητα) προβάλλουν συνεχώς την γυναίκα ως κατώτερη και ανάξια να ανταγωνιστεί τον άντρα σε διάφορους τομείς, περισσότερο όμως στον τομέα της εργασίας, αραδιάζοντας κάθε φορά τα ίδια αβάσιμα επιχειρήματα, όπως το κλασσικό «η γυναίκα είναι πιο αδύναμη και ευάλωτη».

    Η ευημερία των φυλετικών στερεοτύπων πιστεύω οφείλεται, πρώτον στο ότι η απουσία της γυναίκας από το σπίτι «ξεβολεύει» εμάς τους άντρες για πολλούς λόγους, και κυρίως επειδή οι δουλειές του σπιτιού υποχρεωτικά μοιράζονται και θεωρούμε πως κάνοντάς τες θίγεται ο ανδρισμός/εγωισμός μας ( ή ίσως απλά βαριόμαστε να τις κάνουμε). Και δεύτερον, στο ότι η παρουσία των γυναικών στην αγορά εργασίας μειώνει τις ευκαιρίες ανεύρεσης δουλείας για εμάς, επειδή ο ανταγωνισμός μεγαλώνει (και θα πρέπει να παραδεχτούμε πως πολλές φορές οι γυναίκες, λόγω του πείσματος, της θέλησης και της ανάγκης τους για ανάδειξη και ίση αντιμετώπιση, αποδίδουν καλύτερα στη δουλειά τους), κάτι που πάλι δεν μας συμφέρει.

    Θεωρώ ότι πλέον τα φυλετικά στερεότυπα,τουλάχιστον στις αστικές κοινωνίες, είναι περισσότερο υποκριτικά , αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μας και δεν αντιπροσωπεύουν τους θεσμούς και τις αντιλήψεις που αντιπροσώπευαν κάποτε. Κλείνοντας, θέλω να ελπίζω πως ίσως σε μερικές δεκαετίες να βάλουμε επιτέλους μυαλό και να αποδεχτούμε, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και δικαιούνται ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως φύλου ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης μπορούμε να σκεφτούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: