e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Μηλαράκι ή PC;

στο 14/03/2012

Του Στράτου Καπλανέλλη

Και ο νικητής είναι…

Μacintosh

 Οι υπολογιστές Macintosh, γνωστοί και ως Mac, αναπτύχθηκαν και σχεδιάστηκαν από την εταιρεία Apple Inc. Οι πρώτοι υπολογιστές Macintosh κυκλοφόρησαν στις 24 Ιανουαρίου του 1984 μέσα σε κλίμα έντονης χαράς και ικανοποίησης. Αρχικά διέθεταν ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας (GUI) με ποντίκι, σε σχέση με το τυπικό τότε  περιβάλλον γραμμής εντολών. Τα σημερινά προϊόντα Mac αρχίζουν από το βασικό επιτραπέζιο(Desktop) MacMini και φτάνουν ως τους διακομιστές (servers). Τα συστήματα Mac στόχευαν και στοχεύουν στην εκπαίδευση, στη διευκόλυνση των επαγγελματιών στην εργασία τους και στην δημιουργικότητα. Ως προς την παραγωγή των Mac, το υλικό  όπως και το λειτουργικό σύστημα το αναλαμβάνει η κατασκευάστρια εταιρία  Apple. Σε αντίθεση με τους υπολογιστές IBM ή αλλιώς PC, όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση άλλοι είναι αυτοί που παρέχουν τα λειτουργικά συστήματα και άλλοι αυτοί που κατασκευάζουν το υλικό.

O σχεδιασμός του Macintosh ξεκίνησε στα τέλη του 1970 από τον Jef Raskin, ένα υπάλληλο της Apple, που είχε στο μυαλό την εικόνα ενός εύχρηστου και οικονομικού υπολογιστή για τον μέσο καταναλωτή. Το Σεπτέμβριο του 1979 λοιπόν δόθηκε άδεια στον Jef Raskin να αρχίσει να κάνει προσλήψεις, με σκοπό να βρει έναν μηχανικό που να μπορεί να το σχέδιο που είχε στο μυαλό του πραγματικότητα. Αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο κέντρισε το ενδιαφέρον του Steve Jobs, συνιδρυτή της Apple. Αντιλαμβανόμενος ότι ο Macintosh είχε μεγάλες προδιαγραφές, άρχισε να εστιάζει σε αυτό το σχέδιο. Ο Raskin εγκατέλειψε τελικά το Macintosh σχέδιο το 1981 μετά από προσωπικές διαμάχες με τον Jobs, και ο τελικός σχεδιασμός του Mac λέγεται ότι είναι πιο κοντά στις ιδέες του Jobs παρά στου Raskin. Η εισαγωγή του Macintosh στην αγορά πραγματοποιήθηκε επίσημα στις 22 Ιανουαρίου του 1984 με τη διάσημε διαφήμιση του “Super Bowl”. Η πρώτη Macintosh μητρική χτίστηκε από τον Smith, βασισμένη στις οδηγίες του Raskin, είχε 64 kilobytes  RAM, χρησιμοποιούσε επεξεργαστή Motorola 6809E, και υποστήριζε ασπρόμαυρη οθόνη 256×256 pixels.

PC

 Ο προσωπικός υπολογιστής ή PC  είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας, πληκτρολόγιο, οθόνη και ποντίκι. Δημιουργήθηκαν το 1946 και οι πρώτοι υπολογιστές ονομάστηκαν μικροϋπολογιστές και πωλούνταν σε άτομα που είχαν ορισμένες γνώσεις. Επιπλέον το μέγεθός τους τότε ήταν μακράν μεγαλύτερο σε σχέση με το σημερινό. Το 1990 η ισχύς και η χρήση των υπολογιστών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Μπορούμε λοιπόν να χωρίσουμε τους χρήστες του σε 3 μεγάλες κατηγορίες: α) στον απλό, β) στον εξειδικευμένο και γ) στον προγραμματιστή.

Τα σύγχρονα πια Macintosh απ΄ ότι λένε μελέτες και ειδικοί  υπερέχουν σε ορισμένους τομείς, όπως άλλοστε και τα PC  με τη σειρά τους σε άλλους.

Καταρχάς, σε επίπεδο hardware δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση μιας και το υλικό με το οποίο κατασκευάζονται οι Mac και τα PC έιναι το ίδιο. Από εμφάνιση, ποιότητα κατασκευής και επιδόσεις τα Mac έχουν σαφές προβάδισμα, σε σύγκριση με το μέσο PC. Επομένως αυτό που μας μένει είναι η σύγκριση ανάμεσα στα λειτούργικα τους συστήματα. Χάρη στα προοδευτικά συστήματα της Apple οι Mac έχουν γίνει ένα ονειρεμένο, ελκυστικό, ανιτκείμενο για λίγους, εκλεκτούς και εκλεκτικούς. Παρόλ΄ αυτά οι τιμές αυτών των τεχνολογικών “θαυμάτων” είναι για τους περισσότερους καταναλωτές άπιαστες, δικαιολογημένα βέβαια από την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής του, που αγγίζει την τελειότητα. Ταυτοχρόνως όμως δεν υπερέχει από τα PC σε τίποτε ως προς περιεχόμενο του, τα οποία και τα 2 αποτελούνται από τα ίδια μέρη. Κάτι επιπλέον που δεν έχουν τα Mac σε αντιπαράθεση με τα PC είναι η ευκολία ανακατασκευής τους, διότι ένα PC μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να το ξαναφτιάξεις σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις ανά πάσα στιγμή. Νικητής λοιπόν σε αυτή την περίπτωση είναι το PC. Αν μιλήσουμε για θέματα ευχρηστίας, λειτουργικότητας, ασφάλειας και σταθερότητας, νικητής είναι ξεκάθαρα οι Mac. Κι αυτό γιατί αυτή η “κλειστή” λειτουργία των Mac  και ο έλεγχος του προγράμματος κάνει το Mac να συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μια επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στον Mac και στον χρήστη.

Εν κατακλείδι κάθε μύθος είναι βασισμένος σε πραγματικά στοιχεία. Όμως προσέξτε, δεν είπε κανείς ότι μπορεί να κάνει ένα Mac δεν μπορεί να το κάνει ένα PC. Η διαφορά βρίσκεται στο τρόπο με τον οποιόν  εκτελούνται οι διάφορες λειτουργίες τους, γεγονός που οφείλεται στο λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί γι΄ αυτό. Και μιλώντας για προγράμματα και υποστήριξη, δίχως κανένα από τα δυο να έχουν ελλείψεις, νικητής βγαίνει το PC λόγω του κόστους του και της ευελιξίας του.

Advertisements

6 responses to “Μηλαράκι ή PC;

  1. Ο/Η Κ.Καρούζος λέει:

    Νομίζω η φωτογραφία είναι λίγο ανάποδα !!!
    PC for Nerds!
    Mac for Brainy and Pretty Boys !!!

  2. Ο/Η Νίκος Βογιατζάκης λέει:

    Συγχαρητήρια Στράτο για την προσπάθειά σου και το άρθρο σου το οποίο είναι πραγματικά ενδιαφέρον και διαφωτιστικό ταυτόχρονα. Η αλήθεια είναι πως το δίλημμα που θέτεις, έχει βάλει σε σκέψεις πολλούς ανθρώπους (τις τεχνολογίας και μη) και είναι ωραίο που μέσω του άρθρου σου αυτού ξεδιαλύνονται αρκετά τα πράγματα και μας δίνεται η δυνατότητα να βγάλουμε με τη σειρά μας τον δικό μας νικητή στην συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: