e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Πάσχα στην Κέρκυρα!!

στο 11/04/2012

της Ζωής Δημοπούλου

Μιας και πλησιάζουν οι διακοπές του Πάσχα…
Μιας και είμαι από την Κέρκυρα…
Μιας και η Κέρκυρα είναι (κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον) ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας…
Μιας.. μιας …μιας ….Τέεεελος πάντων…! Αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για το Πάσχα στην πολυαγαπημένη μου Κέρκυρα, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι πολλοί δεν ξέρουν τι γίνεται κάθε χρόνο εκεί.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!!


Πάσχα= Λαμπρή ή Λαμπριά για τους Κερκυραίους, λόγω της λαμπρότητας της ημέρας!
Οι εκδηλώσεις του Πάσχα ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων, ή αλλιώς των «Βαγιώνε» όπως την αποκαλούν οι Κερκυραίοι. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η πομπή ακολουθεί την νοητή γραμμή των Ενετικών τειχών και προς τιμήν της παίζουν και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού. Το ίδιο βράδυ στις 9.00 γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» , η οποία με τις μελωδίες της μας εισάγει στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μεγάλη Δευτέρα
Όλοι οι δρόμοι, είναι γεμάτοι από κόσμο που έχουν βγει να κάνουν τα πασχαλιάτικα ψώνια τους, ενώ τα καντούνια μοσχομυρίζουν «Μαντολάτο», «Κολομπίνα» …!
Μεγάλη Τρίτη
Γύρω στις 9:00 το βράδυ στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση».
Μεγάλη Τετάρτη
Το μεσημέρι οι πιστοί πηγαίνουν στην Εκκλησία για τα Ευχέλαια και στη συνέχεια, κατά της 8:30 όλοι πηγαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο για να ακούσουν τη Δημοτική Χορωδία, στην καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών.
Μεγάλη Πέμπτη
Και εδώ έχουμε την ακολουθία των Αγίων Παθών. Σε όλες τις εκκλησίες των χωριών, οι γυναίκες ακούγοντας τα Δώδεκα Ευαγγέλια πλέκουν με το κροσσοβέλονο το γαϊτάνι. Κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο σταματάνε να πλέκουν. Στον Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Με την πρώτη καμπάνα της εκκλησίας, βάφουν τα κόκκινα αυγά, αιώνιο σύμβολο ανανέωσης της ζωής και της φύσης.
Μεγάλη Παρασκευή
Πριν το μεσημέρι, όλοι οι πιστοί μαζεύονται στις εκκλησίες για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού σε κατάλευκο σεντόνι, σε συγκινητική ατμόσφαιρα και με νεκρώσιμο ήχο της καμπάνας. Έπειτα τα παιδιά αναζητούν λουλούδια στις γειτονιές για να στολίσουν τον Επιτάφιο μιας και ο στολισμός είναι αποκλειστικά δικό τους έργο. Προς το μεσημέρι οι Επιτάφιοι εκτίθενται σε προσκύνημα. Νωρίς το απόγευμα, αρχίζει η περιφορά των Επιταφίων στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης. Από το μεσημέρι στις 2:00 μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες Επιτάφιοι θα βγουν ψάλλοντας το «Αι γενεαί πάσαι» και όσο περνά η ώρα οι Επιτάφιοι πυκνώνουν ειδικά στο ιστορικό κέντρο και σχεδόν διασταυρώνονται. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μέχρι τις 10.00 το βράδυ που βγαίνει ς ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το «κόρο» (χορωδία), μια Φιλαρμονική, «τόρτσες» (μεγάλα κεριά), «μανουάλια» (βενετσιάνικα φανάρια), «σκόλες» (λάβαρα) και φλάμπουρα, που ειδικά αυτό το βράδυ όλα φέρονται στο πλάι σε ένδειξη πένθους. Επίσης συνοδεύεται από σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και από τα κοριτσάκια με τα καλαθάκια τα γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια που η Κέρκυρα είναι γεμάτη αυτή την εποχή. Το βράδυ στα Μουράγια, που θα περάσει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως, τοποθετούνται κεριά στερεωμένα σε μικρές βάσεις και ανάβονται κατά την περιφορά. Η «Παλαιά» Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η «Μάντζαρος» (μπλε) την Marcia Funebre τουG. Verdi, και η «Καποδίστριας» την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.


Μεγάλο Σάββατο
Οι Κερκυραίοι σηκώνονται στις 6.00 για να πραγματοποιήσουν το έθιμο του τεχνητού σεισμού, που αποτελεί παράδοση για τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων. Στις 9.00 το πρωί γίνεται η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, που καθιερώθηκε το 1550, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από το λιμό. Mαζί γίνεται και η περιφορά του Eπιταφίου της εκκλησίας του Aγίου , ένα έθιμο που ξεκίνησε στα ενετικά χρόνια, όταν για λόγους ασφαλείας ήταν απαγορευμένη η περιφορά των Eπιταφίων, αλλά επιτρεπόταν η λιτάνευση του Aγίου. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης. Η ‘Παλαιά’ Φιλαρμονική κατά παράδοση παίζει τον «Amlet», πένθιμη’μάρτσια’ του Ιταλού συνθέτη Faccio. Ακολουθεί το άλλο πένθιμο εμβατήριο » Calde Lacrime» (καυτά δάκρυα) του Ιταλού συνθέτη Micheli από τη Φιλαρμονική ‘Μάντζαρος’ και από τη Φιλαρμονική ‘Καποδίστριας’ το πένθιμο εμβατήριο » Marcia Funebre» από την «Ηρωική» του Μπετόβεν. Στις 11.00 το πρωί, γίνεται η πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώσει η Ακολουθία στη Μητρόπολη χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν, τα γνωστά σε όλους, κανάτια ή αλλιώς «μπότηδες», όπως τα αποκαλούν οι Κερκυραίοι, στους δρόμους, γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Το έθιμο αυτό είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποιούσαν στη μεγαλύτερη Ελληνική γιορτή, το Πάσχα, αντικαθιστώντας τα παλιά αντικείμενα με κανάτια. Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί» . Στην ‘Πίνια’, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, τελείται το έθιμο της Μαστέλας . Το έθιμο αυτό δημιουργήθηκε από τους «Πινιαδόρους», οι οποίοι τοποθετούσαν κάτω από την μεταλλική «κουκουνάρα», μέρες πριν ένα μισοβάρελο(μαστέλα) γεμάτο με νερό και στολισμένο με κλαδιά φοινικιάς και μυρτιές, στο οποίο οι διερχόμενοι έριχναν τον οβολό τους. Όταν λοιπόν,πλησίαζε η ώρα της Πρώτης Ανάστασης οι σκορπισμένοι στην πιάτσα Πινιαδόροι, κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες. Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχαν μαζευτεί στο βαρέλι. Η αναβίωση και αναπαράσταση του εθίμου γίνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ).
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθολικό Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 11.00 μ.μ. για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη Ανάσταση.Η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Η πομπή έρχεται από την γειτονική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη, των Αρχών, των Φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου. Φαντασμαγορικό και μοναδικό θέαμα δημιουργούν τα εξαώροφα κτήρια, γύρω από την πλατεία, με τα αναμμένα κεριά στα μπαλκόνια, όλοι οι πιστοί με τις λαμπάδες τους, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα.


Κυριακή του Πάσχα
Νωρίς το πρωί κάθε εκκλησία, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες. Από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει κάθε χρόνο την Πασχαλιάτικη γιορτή, δίνοντας κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες. Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι του Πάσχα τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά, για να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι στην κρεατοφαγία μετά από 40 μέρες νηστείας και αφήνουν τον οβελία για την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης, όπου ο ιερέας ασπάζεται όλο το εκκλησίασμα και το εκκλησίασμα ασπάζεται το Ευαγγέλιο και το χέρι του. Με επισημότητα τελείται στις 6:00 μμ στη Γαρίτσα η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως και στο προάστιο Ποταμός η συνλιτάνευση των εικόνων της Αναστάσεως και της Παναγίας της Δημοσιάνας, που ξεκινούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες για την τέλεση της πιο παλιάς λιτανείας του νησιού, μετά από 5 εβδομάδες, της λιτανείας του Ποταμού.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια τρομερή εμπειρία την οποία πρέπει να ζήσετε… Η Κέρκυρα σας περιμένει!!!!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: