e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Κι όμως… έχουμε φίλους

στο 25/04/2012

του Αποστόλη Γκλουφά

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει η δημιουργία ενος κινήματος φιλελληνισμού στην Ευρώπη, στην Αμερική ακόμα και στην Αυστραλία. Πλήθος πολιτών σπεύδουν στις πρεσβείες ζητώντας την ελληνική υπηκοότητα, επειδή θέλουν να δείξουν την συμπαράστασή τους για τα δεινά που περνάει η χώρα μας. Αποκορύφωμα αυτού του κινήματος είναι οι διαδηλώσεις που έγιναν υπέρ της Ελλάδας σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, στη Νέα Υόρκη και στο Σίντνεϊ.

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους φορώντας την ελληνική σημαία και φωνάζοντας το σύνθημα του κινήματος «Είμαστε όλοι Έλληνες» (we are all Greeks ). Η συγκινητική αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους Γάλλους , οι οποίοι έγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο ένα συγκινητικό κείμενο που τελείωνε με μια αίτηση προς τον Έλληνα πρεσβευτή στην Γαλλία προκειμένου να τους χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα, ένα απόσπασμα από την αίτηση αυτή είναι το εξής:

«Κύριε πρέσβη,

Αλληλέγγυος προς την χώρα σας ο/η υπογράφων/ουσα ζητώ προσωπικά να καταμετρηθώ ως Έλληνας/ίδα από καρδιάς και να αποκτήσω τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων έχουν διπλή υπηκοότητα για να ασκήσω αυτή τη διεθνική εθνικότητα με σκοπό να εγκαθιδρύσουμε μια παγκόσμια δημοκρατία ελευθερίας και ισότητας, 25 αιώνες μετά τον Σόλωνα, τον Κλεισθένη και τον Περικλή»

Δεν είμαστε λοιπόν μόνοι, έχουμε φίλους που μας πιστεύουν, που εκτιμούν την προσφορά μας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης γνωρίζει καλά ότι στον χώρο όπου ζούμε εμείς οι Έλληνες καταργήθηκε η δουλεία για χρέη (σεισάχθεια του Σόλωνα), καταγράφηκαν οι νόμοι οι οποίοι προστατεύουν τους πολίτες, γεννήθηκε η δημοκρατία τον 5ο αιώνα και εφαρμόστηκε η αξιοκρατία (καθένας πολίτης αναλάμβανε αξιώματα ανάλογα με τις ικανότητές του). Επίσης στον τομέα της επιστήμης αναπτύχθηκαν η Γεωμετρία με τον Θαλλή και τον Ευκλίδη, η Αστρονομία με τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, τα Μαθηματικά με τον Πυθαγόρα, η Φυσική με τον Αρχιμήδη, και η Ιατρική με τον Ιπποκράτη. Οι γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων για την επιστήμη εμφανίζονται και στην αρχιτεκτονική και τη γλυπτική. Τα μνημεία και τα γλυπτά των αρχαίων συγκινούν ακόμα και σήμερα όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή τέχνη ακόμα, μετά την Αναγέννηση άντλησε την έμπευσή της από την αρχαία Ελληνική τέχνη. Μεγαλύτερη όμως προσφορά του ελληνικού πολιτισμού είναι η λογοτεχνία. Οι Αρχαίοι Έλληνες εμπλουτίζοντας το φοινικικό αλφάβητο δημιούργησαν από τον 8ο αιώνα μια γλώσσα στην οποία γράφτηκαν μεγάλα αριστουργήματα όπως τα Ομηρικά Έπη, η τραγωδία, η κωμωδία, η ιστοριογραφία, η φιλοσοφία και η ρητορική. Δεν πρέπει λοιπόν εμείς οι νέοι να νιώθουμε ηττοπάθεια και να ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες όπως επιδιώκουν να μας κάνουν οι διεθνείς χρηματαγορές και όλοι αυτοί που ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας. Αν λοιπόν αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό μας και ειδικά τη γλώσσα μας και αν τηρήσουμε τη μεγαλύτερη αξία του ελληνικού πνεύματος δηλαδή τη δικαιοσύνη δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Advertisements

2 responses to “Κι όμως… έχουμε φίλους

  1. Ο/Η Απόστολος Γκλουφάς λέει:

    χαίρομαι πολύ που μου κάνετε αυτή την ερώτηση ! Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να κοιτάμε το μέλλον της χώρας ( καθ΄ότι και ανήκω σε αυτό) και όχι το παρελθόν αλλά μπορώ να πω ότι με κ -αλείψατε στην φράση «αξιοποιώντας το παρελθόν » το παρελθόν και η ε;iναι αυτό που εμείς έχουμε και πρέπει να προβάλουμε !!!!!!

  2. Ο/Η Συντάκτης λέει:

    Είναι ιδιαίτερα θετικό να αναγνωρίζεις τη συμβολή των προγόνων μας. Μήπως όμως αυτό δεν φτάνει πλέον; Μήπως πρέπει να αναδείξουμε τα θετικά των Νεοελλήνων; Μήπως πρέπει να ξεφύγουμε από την ανώφελη προγονολατρία και να δημιουργήσουμε, να δημιουργήσετε ως νέοι μία πιο ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα αξιοποιώντας το παρελθόν ουσιαστικά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: