e-copana

Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας

Λίγη πολιτική αγωγή…

στο 11/05/2012

του Κωνσταντίνου Καρούζου

Τις τελευταίες μέρες, μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές, όλοι ζούμε, τουλάχιστον ως παρατηρητές, μία διαφορετική και πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία, όμως λίγα ξέρουμε για το τι προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της χώρας και ποια είναι η θεσμική διαδικασία που ακολουθείται όταν μετά τις εκλογές κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή,, την περίφημη δηλαδή αυτοδυναμία.

Τότε λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της απερχόμενης Βουλής για το αποτέλεσμα των εκλογών, παρέχει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, που διαθέτει την σχετική πλειοψηφία των εδρών, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν η εντολή αποβεί άκαρπη, δηλαδή δεν διαπιστωθεί τέτοια δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, και αν και αυτή δεν τελεσφορήσει, δίνει διερευνητική εντολή στο αρχηγό του τρίτου σε σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Σε περίπτωση που από αυτή την διαδικασία δεν προκύψει Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και να διαλύσει την Βουλή.

Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στις 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στο Κοινοβούλιο στις 11 Απριλίου 2012.

Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι η σύγκληση της Βουλής μπορεί να πραγματοποιηθεί και ποιο νωρίς, αν ο Κάρολος Παπούλιας εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει την σύγκληση της Βουλής για παράδειγμα 2, 3 ή 4 ημέρες νωρίτερα – πάντα όμως όχι εις βάρος των προθεσμιών των  διερευνητικών εντολών. Έχει διατυπωθεί πάντως και η άποψη ότι μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές και χωρίς σύγκληση της Βουλής και ορκωμοσία των νέων μελών της.

Σε περίπτωση μάλιστα που οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα στους επόμενους 18 μήνες, το οποίο είναι και εξαιρετικά πιθανό, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο δεν θα ξαναδοθεί η μάχη του σταυρού, καθώς προβλέπονται εκλογές με λίστες των υποψήφιων βουλευτών με σειρά που θα ορίζουν τα κόμματα.

Ένα άλλο παράδοξο του ισχύοντος εκλογικού νόμου είναι πως αν έρθει πρώτος ένα συνδυασμός ή συνασπισμός κομμάτων, θα λάβει τις επιπλέον 50 έδρες μόνο αν ο μέσος όρος των ψήφων των κομμάτων που συμμετέχουν στον συνδυασμό είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ψήφων του δεύτερου αλλά αυτοτελούς κόμματος (δηλαδή για να πάρει τις 50 έδρες ο πρώτος συνδυασμός θα πρέπει να ισχύει Ψήφοι Πρώτου Συνδυασμού-Συνασπισμού Κομμάτων/ Αριθμός των κομμάτων που τον αποτελούν > Ψήφοι που έλαβε το δεύτερο κόμμα). Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα αυτοτελή κόμματα. Και δεν είναι απίθανο να δούμε τον πρώτο συνδυασμό σε ψήφους (εφόσον είναι συνασπισμός) να έρχεται δεύτερο στην Βουλή μετά την κατανομή των εδρών.

Κάτι αντίστοιχο είχε προκύψει και από τις εκλογές του 1956, όταν ο συνασπισμός «Δημοκρατική Ένωσις», του «Κόμματος Φιλελευθέρων», της «Φιλελεύθερης Δημοκρατικής Ένωσις», του «Δημοκρατικού Κόμματος Λαού», της «Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς», της «Εθνικής Πολιτικής Ένωσης Κέντρου», του «Λαϊκού Κόμματος» και του «Κόμματος Αγροτών και Εργαζομένων», υπό τους Γ. Παπανδρέου, Σ. Βενιζέλο, Γ. Καρτάλη, Ι. Πασσαλίδη, Σ. Παπαπολίτη, Κ. Τσαλδάρη και Α. Μπαλτατζή έλαβε 1.620.007 ψήφους και ποσοστό 48,15%, αλλά βρέθηκε αθροιστικά με 132 έδρες, ενώ η Ε.Ρ.Ε. του Κ. Καραμανλή, δεύτερη σε ψήφους (1.594.112) και ποσοστό 47,38%, έλαβε 165 έδρες και σχημάτισε αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Τέλος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν οι εκλογές διεξαχθούν μετά το Μάιο τότε πρέπει να διενεργηθούν με την τελευταία απογραφή, δηλαδή αυτή του Μαΐου του 2011, κάτι που μπορεί να σημαίνει μικρή αλλαγή στην κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Πηγές: Το Σύνταγμα της Ελλάδος

Και http://www.eklogika.gr/news/9422

Advertisements

2 responses to “Λίγη πολιτική αγωγή…

  1. Ο/Η Al pap λέει:

    Πολύ ενημερωτικό . Συγχαρητήρια. Το εγκρίνει και η νομικός της παρέας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: